human rights watch

torsdag 11 juni 2020

Iran: Myndigheterna måste berätta för familjen om tvångsförsvunna fångar sanningen om "hemligt avrättande"


Iran: Myndigheterna måste berätta för familjen om tvångsförsvunna fångar sanningen om "hemligt avrättande"
11 juni 2020, 12:09 UTC
De iranska myndigheterna måste snarast klargöra ödet och platsen för Hedayat Abdollahpour, en kurdisk fånge, efter att lokala myndigheter berättade för sin familj att han nyligen hade avrättats hemligt, sade Amnesty International idag.



Hedayat Abdollahpour dömdes till döds 2017 efter en grov orättvis rättegång. Den 9 maj 2020 överfördes han från det centrala fängelset i Urumieh, i västra Azerbeidzka provinsen, till ett icke avslöjat läge. Hans familj och advokater har sedan dess försökt få information om hans öde.

I går (10 juni) berättade chefen för Center for Implementing of Mences i Urumieh till sin familj att Hedayat Abdollahpour hade avrättats för tre veckor sedan i staden Oshnavieh, också i Väst-Azerbeidzka provinsen, men att han inte kunde ge ytterligare information . Men för cirka tre veckor sedan hade en åklagare berättat för sina advokater att han befann sig i en interneringsanläggning i Urumieh som drivs av Revolutionens vakter och inte hade angett att han var planerad att avrättas.

"Det faktum att de iranska myndigheterna spelar dessa grymma spel med Hedayat Abdollahpours familj visar ytterligare deras förakt för människoliv," sade Diana Eltahawy, Amnesty Internationals Mellanöstern och Nordafrika biträdande direktör.

”Genom att vägra avslöja sanningen orsakar de medvetet otydlig mental ångest och ångest för hans nära och kära.

"Om Hedayat Abdollahpour har avrättats i hemlighet, måste hans kropp omedelbart återlämnas till sin familj och en oberoende utredning måste genomföras om omständigheterna kring hans olagliga avrättning."

Genom att vägra avslöja sanningen orsakar de medvetet otydlig mental ångest och ångest för hans nära och kära
Diana Eltahawy
När familjen frågade varför de inte hade informerats i förväg, hävdade tjänstemannen att han inte fick ge ytterligare information. Han tillade att avrättningen hade genomförts efter "en order från ovan", till synes med hänvisning till de revolutionära vakterna som övervakade fallet.

Iransk lag kräver att myndigheterna informerar advokater om planerad avrättning av sina kunder 48 timmar i förväg och ger familjer rätten att besöka sina släktingar för sista gången. Hittills har Hedayat Abdollahpours advokater inte meddelats om hans avrättande.

Tvingad försvinnande

Sedan Hedayat Abdollahpour försvann med makt förra månaden har iranska myndigheter upprepade gånger förnekat att dela all information om hans säkerhet och välbefinnande och överfört hans familj och advokater från ett kontor till ett annat.

Fängelsestjänstemännen och åklagarmyndigheterna i Urumieh berättade för hans advokater att de inte hade någon information om hans ärende och att det hade hänvisats till Oshnavieh för behandling. Åklagarmyndigheterna i Oshnavieh förnekade dock detta.

Den 12 maj berättade vice åklagaren i Urumieh Hedayat Abdollahpours familj: "När underrättelsedepartementet och de revolutionära vakterna inte säger var din släkting är, kan du bättre hänvisa till kyrkogården."

Den 23 maj berättades hans advokater av samma biträdande åklagare i Urumieh att Hedayat Abdollahpour levde och hölls i en interneringsanläggning som drivs av underrättelseenheten för Revolutionens vakter i Urumieh, men de fick ingen ytterligare information om hans situation.

Myndigheterna begår brottet av verkställigt försvinnande, ett brott enligt internationell lagstiftning, så länge de vägrar avslöja offrets öde eller vistelseort.

Iranska myndigheter har en lång historia av att hemligt döda medlemmar i etniska minoritetsgrupper och begrava dem i omarkerade gravar och vägrar avslöja sitt öde och var deras rester kvar i månader eller till och med år.
Efter hans gripande i augusti 2016 hölls Hedayat Abdollahpour i ensam inneslutning i en interneringsanläggning som drivs av Revolutionens vakter i 78 dagar. Hans familj har sagt att han tappade hörseln i det ena örat efter att ha utsatts för tortyr under denna period.

Han anklagades för att vara medlem i KDPI, vilket han konsekvent förnekade. Hans övertygelse och dödsdom följde en grovt orättvis rättegång, som förlitade sig på tvingade "bekännelser" som Hedayat Abdollahpour drog tillbaka i domstolen och ignorerade allvarliga anklagelser om tortyr och annan misshandel.

Högsta domstolens dom, som har granskats av Amnesty International, medgav att Hedayat Abdollahpour inte hade något vapen och att han inte ens var i området vid tidpunkten för de väpnade konflikterna.

I slutet av maj 2020 avslogs Hedayat Abdollahpours ansökan om förlåtelse för andra gången av Irans Amnesty and Clemency Commission.

Amnesty International motsätter sig dödsstraffet i alla fall utan undantag oavsett brottets art eller omständigheter; skuld, oskyldighet eller andra egenskaper hos individen; eller den metod som används av staten för att genomföra exekveringen. Amnesty International spelade in minst 251 avrättningar i Iran 2019 i sin årliga dödsstraffrapport.
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2020/06/iran-authorities-must-tell-family-of-forcibly-disappeared-prisoner-the-truth-about-secret-execution/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar