human rights watch

måndag 23 september 2013

Om flickan inte blivit tvångsomhändertagen riskerade hon att skickas till Irak för ett oskuldstest. Kvinnan på bilden är inte samma som artikeln handlar om, bilden är arrangerad. Foto: Lotta Bergseth Flicka var på väg till Irak för oskuldstest


Om flickan inte blivit tvångsomhändertagen riskerade hon att skickas till Irak för ett oskuldstest. Kvinnan på bilden är inte samma som artikeln handlar om, bilden är arrangerad. Foto: Lotta Bergseth
Flicka var på väg till Irak för oskuldstest.

Mostern ska ha hållit henne inlåst och isolerad från omvärlden. Pappan ville skicka henne till forna hemlandet Irak för att kontrollera att hon inte haft sex. Nu tvångsomhändertas hon – och räddas undan sin familjs planer.


Den unga Malmöflickan lever i en stark hederskultur och fruktar för sitt liv. Hon ska ha hållits isolerad från omvärlden och utsatts för både hot och misshandel av sin familj. Förvaltningsrätten har nu beslutat om att tvångsomhänderta flickan enligt lagen med särskilda  bestämmelser om vård av unga, LVU.
”NN riskerar även att dödas i Irak om NN återvänder dit”, konstaterar rätten i sin dom. 
I domen framgår det vidare att flickans pappa öppet för rätten deklarerat att det bästa för både honom och dottern vore om hon fördes utomlands och väl på plats genomgick en läkarundersökning för att kontrollera oskulden. Pappan tillägger i sitt anförande att han dock inte längre har några planer på att gifta bort barnet. 
Flickan, vars personuppgifter är sekretessbelagda, uppger genom sitt ombud att hon är mycket rädd för sin pappa och för de beslut han kan fatta för henne. Hon vill absolut inte återvända hem till sin familj och önskar det skydd som ett omhändertagande kan ge. 
”NN känner sig mycket rädd och fruktar för sitt liv och sin hälsa”, uppger flickans ombud. 
Flickans moster, som misstänks ha hållit flickan inlåst, utreds för misshandel och olaga frihetsberövande. 
Hur går ett ”oskuldstest” till?
Oskuldstesterna ser olika ut i olika delar av världen. Det vanligaste sättet är en gynekologisk kontroll av slidkransen som ska vara ”intakt”. 
 
Slidkransen sitter en till ett par centimeter innanför slidmynningen. Den ser olika ut på varje individ och det är därför inte möjlig att på detta sätt avgöra om personen haft sex eller inte. 
 
Ordet mödomshinna har gett upphov till många myter, däribland att kvinnas slidmynning täcks av en hinna som spricker vid penetration. Det stämmer inte. Det finns ingen hinna.
 
En ”oskuldsoperation” kan aldrig garantera en blödning. Om man ändå bestämmer sig för att operera, vilket är en mycket ovanlig åtgärd, fästs ett par stygn på vardera sidan i slidkransen. 
 
Stygnen i sig orsakar sällan en blödning och de kan upptäckas om kvinnan tvingas att göra en gynekologisk undersökning före bröllopet. Stygnen kan också ramla bort i samma ögonblick som kvinnan lämnar sjukhuset.
http://www.metro.se/nyheter/flicka-var-pa-vag-till-irak-for-oskuldstest/EVHmiv!A2BOjJ99yOz8A/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar