human rights watch

torsdag 9 maj 2013

Fas 3 ska ut till skogenFas 3 ska ut till skogen 

Fas 3 pressar ner lönerna

Relaterat

Nu ska Arbetsförmedlingen och Skogsstyrelsen skapa 240 nya jobb i Västernorrland, Gävleborg och Jämtland. Det låter helt fantastiskt, eller hur?
Det handlar om personer som befinner sig i Fas 3 som ska ut i skogen och jobba. Det är inte så att jag inte vill att de ska få ett jobb.


Ett av problemen med detta är att under sex månader ska de få samma ersättning som dom har i Fas 3!
Det vill säga att i värsta fall har man en ersättning på 224 kronor per dag. Sedan har vi något som heter undanträngningseffekt, det vill säga att det finns företag som lever på att röja skog och de riskerar genom detta projekt att bli utan arbete.

Ett annat problem jag ser, är att för att arbeta i skogen ska man vara utbildad. Kommer det till exempel att utbildas i första hjälpen och hur man handskas med röjsåg?
De får ju ett jobb, kan många tänka, men det de får är att utföra ett arbete utan att få avtalsenlig lön.
En annan sak är att Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen får 5 000 kronor per person och månad. Om då 240 personer deltar i sex månader, får Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen dela på 7,2 miljoner.
Detta för att utnyttja de långtidsarbetslösa och "sko sig" på dem.
Ni som inte tycker att det här är något problem, kan fundera lite på vad nästa projekt kanske är, att Arbetsförmedlingen och någon arbetsgivarorganisation startar en industri, affär eller en bensinmack?
Fas 3 är ett av verktygen för att pressa ned lönerna!
Till Arbetsförmedlingen och Skogsstyrelsen så säger jag, backa! Gör om, gör rätt!
Anders Frederiksen (S), Östersund, Facklig Ledare.
http://ltz.se/asikter/ordetfritt/1.5745868-fas-3-pressar-ner-lonerna
---
Jag håller fullständigt med Anders. Allt detta myglande med bidragsarbete av alla de olika slag har blivit ett helvete. För det finns snart inte ett RIKTIGT arbete att få. Då menar jag forna tiders äkta heltid,tillsvidare som ANSTÄLLD på en arbetsplats.Ungdomar mfl. är mest hänvisade till otrygga behovs,tim. eller liknande som gör att det aldrig infinner sig någon trygghet ekonomiskt och därmed oxå blir omöjligt att flytta,skaffa familj eller planera sitt liv. Delvis därför har vi en "förlorad generation" på gång. Om det blev omöjligt för dessa "arbetsgivare" att få utnyttja systemet max. och för egen vinning skulle det ju förhoppningsvis skapas fler RIKTIGA arbeten,för nån måste ju göra jobbet i stället. Och har företaget inte råd att anställa arbetare med avtalsenliga löner och arbetsvillkor....då har man förmodligen inte heller råd att driva företaget och bör då lägga ner! Det skulle oxå gynna oss seriösa företagare som nu ofta måste konkurrera på felaktiga villkor.
--
I just det här fallet är statliga skogsvårdsstyrelsen anordnare och vissa kan säkert hävda logiken att det inte "spelar någon roll" för att det ändå är "samma plånbok" som betalar. Men vid lite närmare betraktande ser man att det fel.
Förr hade vi också AK-jobb, beredskapsjobb, AMS-jobb (eller vilken beteckning vi nu ska ha på "skapade" arbeten för personer som är långtidsarbetslösa...) men de fick ALLTID lön efter kollektivavtalet.
Vad finns det egentligen för anledning att inte göra det nu också om de utför ett arbete åt skogsvårdsstyrelsen?
Antalet "gratisarbetare" som utnyttjas över hela landet börjar närma sig 40.000... och det är INTE statliga anordnare som dominerar i den gruppen.
Det har t.o.m. "poppat upp" nystartade företag som egentligen inte har någon riktig verksamhet, utan affärsidén är att inkassera bidraget på 5000 från staten! Locka för all del företag med lönesubventioner, men det här att arbetarna inte får skälig lön för sitt arbete måste upphöra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar